Za zakupy powyżej 300 zł dostawa GRATIS! Zapoznaj się z nasza ofertą.

Chardonnay – kochany i nienawidzony.

Bez wątpienia Chardonnay to najbardziej znana nazwa szczepu na świecie. Chyba każdy choć raz o niej słyszał. Kolebką jest Burgundia, Szampania również w dużej mierze zawdzięcza sławę Chardonnay. Doskonałe wina tworzone są jednak praktycznie w każdym zakątku świata. Postanowiłem więc w następnej kolejności podać parę istotnych faktów na temat tej niesamowitej odmiany.

ABC – anything but Chardonnay.

Chardonnay to jeden z tych szczepów, który dzieli ludzi na dwie grupy: na tych co kochają i na tych co nienawidzą. Ta druga grupa utworzyła nawet klub, który nazywał się ABC tj. anything but Chardonnay – czyli klub, w którym pije się wszystko byle nie Chardonnay. Często jednak bywa tak, że osoby te nienawidzą Chardonnay do momentu, w którym dowiadują się jak szerokie spektrum stylów wina można dzięki temu surowcowi wyprodukować. Jest ono na tyle szerokie, że uogólnienie Chardonnay i wrzucenie wszystkich win wyprodukowanych z tej odmiany do jednej kategorii jest po prostu nielogiczne.

Coś jednak musi być w Chardonnay takiego, że wywołuje takie emocje i powoduje, że niektórzy z nas twierdzą, iż nienawidzą win produkowanych z tej odmiany. Głównym powodem jest to, że w latach 90 panowała wielka moda na Chardonnay, wobec tego rynek po prostu przesilił się tym smakiem, a także wielu słabych producentów wypuszczało na rynek nudne jak flaki z olejem wina, co niszczyło sławę tej znakomitej odmiany. Innym powodem jest to, że szczep ten nie jest aromatyczny. W przeciwieństwie do takich odmian jak np. Sauvignon Blanc czy Gewurztraminer i nie zaserwuje nam wina, które jest aromatyczną bombą, ale to właśnie daje winiarzowi dużo większe pole do popisu.

Wina powstają w piwnicy.

Chardonnay powstaje w piwnicy, a nie w winnicy. Kontynuując o roli winiarza w procesie tworzenia Chardonnay to na jego barkach spoczywa końcowy efekt. Wina ze szczepów aromatycznych tworzone są w kadziach ze stali nierdzewnej, chroni się je przed dostępem tlenu, tak aby nic nie zmieniało ich świeżych aromatów. Tutaj mamy do czynienia z raczej
neutralnym aromatycznie szczepem, gdzie tych aromatów należy nadać. Tutaj popis daje nam człowiek. Zaznajamia wino z dębową beczką aby nadać mu tostowych, waniliowych, kokosowych czy dymnych aromatów. Stosuje dojrzewanie na osadzie aby dodać do wina nieco drożdżowych, chlebowych akcentów. Kolejnym znanym zabiegiem stosowanym przy Chardonnay jest fermentacja malolaktyczna, która zamienia kwas jabłkowy w kwas mlekowy wyposażając wino w miękkie i ciepłe aromaty podgrzanego masła. Pozwala na kontrolowany kontakt z tlenem co z kolei umożliwia wytworzenie zupełnie nieoczywistych aromatów dla wina takich jak orzechy, siano czy miód.

Aromaty

Nie jest też tak, że Chardonnay zupełnie pozbawione jest aromatów owocowych. Odmiana radzi sobie świetnie we wszystkich warunkach klimatycznych tj. w regionach chłodnych, umiarkowanych oraz w ciepłych. W zależności od regionu jaki reprezentuje przedstawia nam zapachy różnych owoców. W klimacie chłodnym będą to zielone jabłka, gruszki,
cytryna, w klimacie umiarkowanym będą to owoce pestkowe typu brzoskwinia, morela, a w klimacie ciepłym wyczuć można mango, banana czy ananasa.

Kompleksowość

Jest to jedna z cech, która często wyróżnia dobre Chardonnay. Co oznacza kompleksowość? Złożoność aromatów. Zapachy oraz wrażenia smakowe w winie kompleksowym nie przedstawiają wyłącznie owoców, ale poza nimi wyczuwamy np. aromaty pochodzące z dojrzewania na osadzie o których pisałem wyżej, aromaty pozostawione przez beczkowanie czy w końcu wrażenia zapachowe będące wynikiem kontrolowanego utlenienia wina.

Wina musujące

Ogromny udział w produkcji win musujących należy również traktować jako wielki atut tego szczepu. Francuskie Szampany nie miałyby tego charakteru gdyby nie Chardonnay. Coraz częściej również wykorzystuje się go do produkcji win musujących w Hiszpanii – Cava. W pozostałych regionach Francji takich jak Burgundia czy Jura – Cremant z udziałem…Chardonnay. Wymieniać można długo – wiele krajów winiarskich wykorzystuje Chardonnay do produkcji win musujących z uwagi na wysoką kwasowość w chłodniejszym klimacie, oraz wspomniany wcześniej neutralny charakter co pozwala na zaprezentowanie aromatów typowych dla metody szampańskiej, klasycznej, o której więcej możecie poczytać klikając tutaj.

Co do jedzenia?

Chardonnay świetnie sprawdzi się z kremową teksturą dań. Szukajmy miękkich serów typu camembert. Uwielbia towarzystwo ryb – tych bardziej mięsistych jak halibut czy dorsz najlepiej w cięższym, maślanym sosie. Skorupiaki – homary, krewetki czy przegrzebki to również właściwy kierunek. Chardonnay zazwyczaj ma na tyle złożoną strukturę, że doskonale poradzi sobie z prosto przyprawionym pieczonym kurczakiem czy daniami z wieprzowiny. Risotto i jego kremowa struktura to również przepis na sukces w łączeniu z Chardonnay.

CBA – Chardonnay is back again

Chardonnay to odmiana – kameleon. Może smakować naprawdę różnie. Ciężko zatem poznając charakterystykę szczepu stwierdzić, że nie akceptujemy Chardonnay. Zaczynałem ten artykuł od skrótu ABC, kończę na odwrotności – CBA. Po wyłożeniu faktów na temat tej niesamowitej odmiany mam nadzieję że się ze mną zgadzacie.

Zamów i sprawdź nasze Chardonnay…

Udostępnij:

Inne Aktualności

Shopping Cart
Scroll to Top