Klimat jako główny czynnik
Klimat jaki towarzyszy winoroślom podczas ich wzrostu jest kluczowy. Jest to jeden z najważniejszych czynników jaki warunkuje smak oraz charakter wina. Smaki i aromaty owocowe w winie to reprezentanci klimatu. Jest to bardzo logiczne. Zasada jest prosta: w nosie czujesz zielone jabłko, gruszkę, świeżość, rześkość – klimat chłodny. Zdarzyć się może że wyczuwasz aromaty nieco słodsze, soczyste jak np. brzoskwinia, morela, nektarynka – klimat cieplejszy, bo umiarkowany. Kolejna grupa owocowych aromatów to owoce tropikalne jak mango, ananas czy banan – wino z klimatu ciepłego. Podkreślam że skupiamy się wyłącznie na aromatach owocowych, inne aromaty uzależnione są od pozostałych istotnych czynników takich jak podłoże, sposoby winifikacji czy starzenia wina.
Co to jest klimat?
Klimat jest to kompilacja takich czynników pogodowych oraz geograficznych, które wpływają na dany region. Tymi czynnikami będą temperatura, nasłonecznienie oraz woda. Kategorią, wg której najłatwiej jest klimat podzielić jest oczywiście temperatura. Stąd podział na klimat chłodny, umiarkowany oraz ciepły.
Gdzie ciepło, a gdzie zimno?
Najważniejszym elementem jaki wpływa na temperaturę w danym regionie jest szerokość geograficzna. Najcieplej jest rzecz jasna w okolicach równika – ale za ciepło na uprawę winorośli. Przyjmuje się, że na pasie pomiędzy 30 a 50 równoleżnikiem na obu półkolach winorośl ma największe szanse na dobrej jakości owoce. Tak więc okolice 30 równoleżnika – klimat ciepły, okolice 50° klimat chłodny. Pamiętajcie o tym przy wyborze win.
Jesteśmy świadkami globalnego ocieplenia. W ciągu kilku – kilkunastu lat granice, które wyżej podałem ulegną przesunięciu. Warunki pogodowe w Polsce będą bardziej przyjazne dla uprawy winorośli.
Inne czynniki warunkujące klimat
Jest dużo innych elementów mających bezpośredni lub pośredni wpływ na klimat. Dzięki wpływowi tych czynników tworzy się mikroklimat. Będzie to obszar, który znacząco różnić się będzie od obszarów go otaczających. Może stworzyć lepsze warunki do uprawy winorośli. Winiarze zawsze poszukują takich korzystnych miejsc, aby jak najlepiej wykorzystać panujące warunki. Czynniki te opisze szerzej w kolejnych wpisach.
Mikroklimat we włoskim Piemoncie
Czy wiesz, że?
Jeśli mówimy o uprawie roślin mówimy o okresie wegetacyjnym. Okres ten na północnej półkuli rozpoczyna się w kwietniu, kończy zaś w październiku. Na południowej półkuli zaczyna się w październiku, kończy w kwietniu. Tworzy to świetną okazje dla tzw. flying winemakers, czyli latających winiarzy. Uczestniczą oni w zbiorach np. w Australii w kwietniu, tam robią wino. Następnie przyjeżdżają do Europy, aby pracować dla winnic na półkuli północnej, gdzie winobranie przypada na wrzesień – październik. Sezon dla tych winiarzy jest 2x do roku!