Za zakupy powyżej 300 zł dostawa GRATIS! Zapoznaj się z nasza ofertą.

Region winiarski Abruzja

Na wybrzeżu Adriatyku, we Wschodnich Włoszech znajduje się górzysty obszar zwany Abruzzo. Góry, które towarzysza morskiemu klimatowi to malownicze Apeniny. Niewiele jest takich miejsc, które pogodzą wielbicieli gór i morza. Obszar ten jest bogaty w stare tradycje winiarskie i zajmuje piąte miejsce pod względem wielkości produkcji. Abruzja jest najbardziej znana z winogron Montepulciano. Montepulciano d’Abruzzo DOC to regionalna nazwa win czerwonych wytwarzanych z winogron, a Cerasuolo d’Abruzzo DOC to nazwa regionalnych win różowych. Są one wytwarzane z tej samej odmiany. Najbardziej znaną białą odmianą winorośli Abruzji jest Trebbiano d’Abruzzo DOC.

Region Abruzzo podzielony na poszczególne Apelacje – w prawym dolnym rogu jego usytuowanie we Włoszech.

Historia regionu.

Przez wieki surowe góry Abruzji definiowały miasta i mieszkańców tego regionu. Mieszkańcy Abruzji, zawsze żyli wśród naturalnej ochrony gór. Przez wieki powstrzymywali niezliczonych najeźdźców i zbudowali reputację niezależności, dumy i uporu. Apeniny były niezwykle ważne, ponieważ zapewniają idealne warunki do uprawy winorośli i winogron. Tradycje winiarskie w regionie sięgają VI wieku pne. Uprawa latorośli była już dość rozwinięta w I wieku p.n.e., kiedy poeta Owidiusz z uznaniem śpiewał o tutejszych winogronach. Bogata historia, która miała miejsce w tym czasie, miała duży wpływ na dzisiejsze wina z Abruzji.

Apelacje rozwinęły się w Abruzji dość wcześnie, bo około lat sześćdziesiątych. Od drugiej połowy wieku apelacje naprawdę rozkwitły, z pięcioma nowymi DOC i pierwszym DOCG: DOCG Montepulciano d’Abruzzo Colline Teramane. Dziś mamy już siedem DOC i dwie DOCG.

Klimat

Kluczowa role dla kształtowania się klimatu w Abruzji maja rzecz jasna Apeniny na zachodzie regionu oraz Adriatyk na wschodzie. Pasmo górskie blokuje wiele burz nadchodzących z zachodu. Burze nadchodzące z drugiej strony – ze wchodu zatrzymują się na górach powodując wiele opadów co czyni Abruzje bardzo zielonym regionem.

Na wschodzie regionu Morze Adriatyckie zapewnia umiarkowany śródziemnomorski klimat. Gleba składa się z piaszczystego pasa przybrzeżnego bliżej morza co zapewnia winom więcej świeżości i lekkości. Wapno, margiel i piaskowiec bliżej gór dodaje winom więcej mineralności.

Uprawiane odmiany

Specjalnością regionu są bez wątpienia czerwone wina z odmiany Montepulciano. Inne winnice Abruzji produkują również białe winogrona Trebbiano lub Pecorino. Do mieszania stosuje się winogrona Sangiovese, Merlot, Pecorino, Coccilina, Cabernet Sauvignon i Chardonnay.

Villa Diana – z naszej selekcji – doskonały przykład Montepulciano D’Abruzzo.

Udostępnij:

Inne Aktualności

Shopping Cart
Scroll to Top