Za zakupy powyżej 300 zł dostawa GRATIS! Zapoznaj się z nasza ofertą.

Riesling

Król Riesling

Riesling to biała odmiana winorośli, która jest szeroko uprawiana we francuskiej Alzacji i dużej części Niemiec. Znaleźć można go również w Australii, Nowej Zelandii i…Polsce! Riesling to najbardziej wszechstronna odmiana winogron, jaką znamy. Przy odpowiedniej uprawie i posadzeniu na właściwej glebie Riesling produkuje najlepsze wina, jakie można znaleźć na tym świecie. Wino ze szczepu Riesling znane jest ze swojej mocy aromatycznej, wysokiej kwasowości, mineralności i finezji.

Winogrona Rieslinga są małe, ale mimo to plony mogą być wysokie. Odbywa się to jednak kosztem jakości. Poprzez odcięcie części winogron na wczesnym etapie, plon jest kontrolowany. W przypadku produkcji win gatunkowych wydajność Rieslinga nie powinna przekraczać 50 hl z hektara.

https://fb.watch/ieDl1PJY3h/ – kliknij, a zabierzemy Cię w naszą podróż po Dolinie Mozeli – królestwie Rieslinga, a na zdjęciu miasteczko Piesport i winnice Rieslinga.

Wszechstronność

Wina bardzo tanie, wina ze średniej półki, oraz najdroższe wina na świecie – z Rieslingiem każda opcja jest możliwa. Lubisz wina słodkie? A może półsłodkie czy półwytrawne? Jeśli jednak zdecydujesz się na wytrawne to również nie ma problemu – Riesling zapewnia wina o każdym stopniu wytrawności. Odmiana ta jest również wykorzystywana do produkcji win musujących.

Smaki i aromaty

Riesling prezentuje bardzo ciekawe kwiatowe aromaty, co do owoców to w zależności od pochodzenia zaprezentuje się jabłkowo, limonkowo lub gdy cieplej pochwali się aromatami owoców pestkowych takich jak nektarynka czy brzoskwinia. Z uwagi na jego aromatyczność nie stosuje się do jego produkcji beczek. Riesling uprawiany jest też we Francji w Alzacji, w Austrii oraz Australii czy Nowej Zelandii – tutaj występuje raczej jako wytrawny trunek. Najlepsze egzemplarze słyną z długowieczności i ciekawych, petrolowo – naftowych aromatów! Riesling świetnie radzi sobie również w Polsce, dzięki swojej wysokiej kwasowości wykorzystywany jest do produkcji znakomitych win musujących takich jak GostArt!

Do czego podajemy Rieslinga?

Wysoka kwasowość Rieslinga sprawia że jest on winem bardzo gastronomicznym. Świetnie sprawdzi się do ryb, odświeżając naszą paletę za sprawą swojej rześkości. Ta sama kwasowość również dobrze sprawdzi się przy parowaniu z kwaśnymi daniami – tutaj świetnym przykładem może być kwaszona kapusta czy bigos. Niektóre egzemplarze są na tyle skoncentrowane i maja na tyle dużo ciała że również dobrze poradzą sobie ze strukturą kurczaka, czy innych białych mięs, stanowiąc dobrą alternatywę dla lekkiego wina czerwonego. Duża aromatyczność i słodycz niektórych rieslingów czyni je świetnym partnerem do dań orientalnych – tych bardzo wyrazistych i pikantnych. Jednym słowem Riesling rządzi – Riesling to król.

Udostępnij:

Inne Aktualności

Shopping Cart
Scroll to Top