Wielka popularność i pochodzenie.
Sauvignon Blanc jest obok Chardonnay najpopularniejszą odmianą białych winogron na świecie i jest również uprawiana we wszystkich regionach winiarskich. Chociaż Sauvignon Blanc pojawił się w Nowej Zelandii w latach 70. XX wieku, ich wersje można uznać za najlepszy wzorzec smaku tej odmiany, mimo że winogrona pochodzą z Francji i Bordeaux, a region Loary przoduje ze słynną Sancerre i Pouilly-fume. Nigdzie indziej na świecie Sauvignon Blanc z Wyspy Południowej Nowej Zelandii nie daje tak wyrazistego wina. Ciekawym kierunkiem jest również region Bordeaux gdzie wykorzystuje się go do produkcji słynnych na całym świecie win słodkich – przystępnych cenowo z subregionu Bergerac oraz słynnych lecz droższych Sauternes.
Charakterystyczny aromat.
Ostry i zielony, mocno aromatyczny z nutami świeżo skoszonej trawy, pokrzywy, agrestu i zielonego pieprzu. Na języku ostre z pieszczotliwą kwasowością. Nieporównywalne z żadnym innym winem. Na przykład w Chile Sauvignon są inne. Są fermentowane w chłodzie, aby uzyskać więcej wyrazu owoców tropikalnych, a we Francji, jak zwykle, bardziej trzymają się podejścia terroir. W wioskach Pouilly i Sancerre produkowane są najlepsze francuskie wina, ponieważ tamtejsze gleby (terroir) są bogate w prehistoryczne wapno, które nadaje winu smukłość i głębię, a Pouilly-fumé wydaje się bardziej cierpkie, mineralne ze względu na wyjątkowy krzemień w ich glebach . W Bordeaux Sauvignon blanc jest doskonałym partnerem w mieszaniu winogron z Sémillon w Graves, co w połączeniu ze żwirowymi glebami nadaje mieszance przyjemną mineralność. W każdym razie Sauvignon blanc powinno rosnąć i dojrzewać w chłodnych miejscach. Zebrane na czas, nie przejrzałe, dają najpiękniejsze wina.
Ciekawe fakty na temat Sauvignon Blanc.
Sauvignon Blanc stanowi również punkt odniesienia dla innych aromatycznych win, takich jak Riesling i inne, mniej znane winogrona Viognier czy Verdejo. Ale nikt nie może zbliżyć się do uzasadnionej popularności Sauvignon blanc. Ciekawym faktem jest również to że nazwa wywodzi się od francuskich słów sauvignon – dziki i blanc – biały, nazwano tak niegdyś dzikie winorośla rosnące na południowym zachodzie Francji.
Food & wine pairing Sauvignon Blanc
Wytrawne wina ze szczepu Sauvignon Blanc sprawdzą się świetnie do świeżych, rześkich sałatek zroszonych delikatnie sosem vinegrette. Ryb skropionych nieco sokiem z cytryny. W parowaniu tym ważne jest połączyć wysoka kwasowość dania z kwasowością wina – uwypukli nam to owocowy charakter szczepu dostarczając tzw. ukrytych wrażeń. Ta sama cecha w niezwykle przyjemny sposób odświeża paletę po tłustym filmie jaką zostawia w naszych ustach ryba lub ser kozi czy kremowy camembert. Kolejnym przyjemnym połączeniem będą grillowane warzywa – zielone akcenty obecne w winie często są wspólnym mianownikiem dla warzywnych cech co znów pozwoli uwidocznić cechy bardziej owocowe.